6.600 TL'den Başlayan Taksitlerle Ev Sahibi Olun!

Birevim

Alt ve Orta Gelir Grubundakiler de Ev Sahibi Oluyor

Alt ve orta gelir grubundakiler de ev sahibi oluyor

Şüphesiz mevcut finansal yöntemlerin çoğu geliri yüksek olan kesimlere hitap eder. Zira tüm finansal yöntemler yüksek gelir veya yüksek bir kredi notuna göre düzenlenmiştir. Eğer geliriniz düşükse ödeyeceğiniz taksitler artar, bu da daha fazla faiz maliyeti anlamına gelir. Haliyle de alt ve orta gelir grubuna sahip bireylerin ev ve araba ihtiyaçlarını yüksek maliyetlerle karşılamak zorunda kalır.  Ya da ev veya araba hayali bir başka zamana kalır.

Düşük Maliyetlerle Ev Sahibi Olmak

Ev sahibi olmak isteyenler için belki de en büyük engel gerekli motivasyon eksikliğidir. Çoğu ev sahibi olmak için gerekli motivasyonu sağlayamamanın en önemli nedenleri ise gelecek kaygısı ve sahip olunan maddi imkanların kısıtlılığıdır. Maddi kısıtlılıklar bizi olumsuz düşüncelere sevk ederek farkında olmadan hedeflerimizden uzaklaştırır. Genellikle düşük gelir düzeyine sahip bireyler için ev ya da araba sahibi olmak sadece bir hayal olarak kalır ancak unutulmamalıdır ki birçok iyi fikir başlangıçta “imkânsız” gibi görülebilir. Önemli olan o amaç için yeterli motivasyon ve inanca sahip olmaktır.

Unutulmaması gereken bir gerçek var ki bir şey için uğraş vermezsek ona asla sahip olamayız. Hiç kimse elindeki imkânlara bir gecede sahip olmamıştır. Herkes bir yerlerden başlar ve büyük hedeflere küçük tasarruflarla ulaşılır. Harekete geçmek için yıllardır ertelediğiniz gün “bugün” olsun.

Tasarruf Finansı Gelir Adaletsizliğini Ortadan Kaldırıyor

Tasarrufa Finansı ev sahibi olmak isteyenlerin tüm dertlerine büyük bir çözüm sağlıyor. Tasarruf Finansının Mimarı BİREVİM, alt ve orta gelir grubunda bulunanlar için ev sahibi olmayı hayal olmaktan çıkarıyor. Küçük tasarruflarınız BİREVİM’de büyük mutluluklara dönüyor. Düşük, orta ya da yüksek hangi gelir düzeyine sahip olursanız olun, kendi ödeme performansınıza göre şekillendirebileceğiniz eşsiz yöntemlerle düşlediğiniz eve sahip olabiliyorsunuz. Tamamen faiz maliyeti olmadan vade farksız yöntemlerden kendinize en uygun bulduğunuzu seçerek, hiçbir ek maliyet ödemeden 240 aya kadar taksit imkanıyla evinizi ucuza mal ederek, düşlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Ayrıca diğer taksitli ev alma yöntemlerine kıyasla BİREVİM ile daha kısa sürede ev sahibi olursunuz.

Hayallerinizi hedefe dönüştürerek gerçekleştirmek için şimdi sıra sizde!

Uzun Vadeli Taksitler Ailelerin Ev Sahibi Olmalarını Kolaylaştırır mı?

Ev sahibi olmak isteyen kişiler, şayet alacakları evin değerini nakit olarak ödeme imkanına sahip değillerse taksitle ev sahibi olma yolunu tercih ediyorlar. Konuyu insanların gelirleri üzerinden ele alacak olursak, faiz ya da vade farkı uygulanan taksitle ev alma yollarının çözüm üretemediği gözlemleniyor.

Taksit sayısı kısa olduğunda; evin toplam maliyeti düşerken, insanlar yüksek taksitler ödemek durumunda kalıyor. Taksit sayısı uzun olduğunda ise, aylık ödenen taksit tutarı düşerken evin maliyeti bu durumdan olumsuz etkilenip artıyor. Kısacası, ev sahibi olmak isteyenler için tam anlamıyla ‘doluya koysan almıyor, boşa koysan dolmuyor’ durumu yaşanıyor.

Mevcut ev sahibi olma yolları kredi kullandırma temeline dayandığından fazladan ödenen faiz ya da vade farkı ile aylık ödenen taksit tutarı arasında ters orantı oluşuyor. Ev sahibi olmak isteyen bir kişi kısa vade seçtiğinde yüksek taksit ödemek durumunda kalıyor. Uzun vade seçtiğinde ise taksitleri düşüyor; ancak bu seferde daha yüksek faiz ya da vade farkı vermesi gerekiyor.

Konuyu bir örnekle açıklayalım. 100 bin TL kredi kullanan bir kişi şayet kredisini 60 ay taksitlendirirse aylık taksitleri en düşük faiz oranına göre 2.152 TL olur. Bu durumda masraflar dahil 130 bin TL ödemek durumunda kalır. Vadeyi kısa tutmuş olmasına rağmen 30 bin TL faiz ödemiş olur. Üstelik kısa vade seçtiği için aylık taksitleri yüksek olur.

Aynı örneği vadeyi iki katına yani 120 aya çıkararak inceleyelim. Bu durumda 100 bin TL kredi kullanan kişinin aylık ödeyeceği taksitler vade uzadığı için düşecek ve 1.352 TL olacaktır. Bu taksit tutarını ödemek belki ilk etapta daha cazip gelebilir; ancak bu seferde 100 bin TL için toplam ödenen tutar masraf ve faizle birlikte 163 bin TL olacaktır. 100 bin TL kredi için fazladan 63 bin TL ödenecektir.

Yukarıdaki örneklerde görüldüğü üzere düşük taksit ödemek isteyenler mecburen vadeyi uzatıyor; ancak bunun bedeli olarak daha fazla faiz ödüyor. Daha az faiz ödemek isteyenler ise bunun bedeli olarak yüksek taksitler ödemek zorunda kalıyor.

Peki bunun bir çözümü yok mu? İnsanlar, hem düşük taksit ödeyip, hem de faiz ya da başka farklar ödemeden ev sahibi olabilirler mi? Evet olabilirler! Nasıl mı?

Birevim’in sunmuş olduğu tasarrufa dayalı faizsiz ev alma modeliyle isteyen herkes tamamen faizsiz ve alacağı eve hiç fark ödemeden, 480 kişiye kadar çıkan tasarruf programlarına dahil olarak uzun vadelerle ev sahibi olabilirler. Vadenin uzun olması taksitlerin düşük olmasını beraberinde sunarken,

Ülkemizde alt ve orta gelir grubunda bulunanlar için kredi kullanarak ev sahibi olmak tercih edilebilir bir yol olarak görülmezken, Birevim modeli, alt ve orta gelir grubunda bulunanların ihtiyaçlarına mükemmel bir çözüm olarak karşımıza çıkıyor.

Herkesi Ev Sahibi Yapmayı Hedefleyen Bir Model: BİREVİM

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi, “İş modelimizin adı Tasarrufa Dayalı Gayrimenkul Edindirme Yönetimi. Yani faizsiz ve herhangi bir isim altında ilave maliyet yüklenilmeden edinim ve kazanım sahibi olabilmenin yegane yolu” diyor.

Faizsiz tasarruf modelini hayata geçiren Birevim, gayrimenkul sektörünün en yeni oyuncularından biri.

Birevim Yönetim Kurulu Başkanı Murat Çiftçi “Ev sahibi olmak isteyenlerin yerine kendimizi koyarak neyi nasıl istediğimizi tespit ettik. Herkesin kolaylıkla ev sahibi olabileceği yepyeni bir gayrimenkul alma modeli geliştirdik” diyor.

Birevim’de faiz, vade farkı, müşteriye ek maliyetler getiren kira ödemesi gibi uygulamaların olmadığının altını çizen Çiftçi, “Mevcut yöntemlerde uygulanan ve müşteriye gerekmediği halde ek maliyet yükü getiren kira ödemesi uygulamasını kaldırdık. Evinizin borcunun olması gerekenden daha kısa sürede bitmesi için düzenlemeler yaptık. Konut değerine endeksli yepyeni bir tasarruf yöntemini hayata geçirdik. Mevcut ev alma yöntemlerine kıyasla alınan evin daha ucuza mal edilmesini sağladık. Taksitli ev alma yöntemlerinde genellikle en fazla 120 ay taksit seçeneği sunulurken, Birevim’de 60, 80, 120, 180, 240, 360 ve 480 kişilik tasarruf programlarına dahil olarak, aylık ödenecek taksitleri müşterinin kendisinin belirlemesine olanak tanıdık. Evlerin teslim tarihlerinde iyileştirmeler yaptık. Kısacası; geçmiş tecrübelerimizle yenilikçi bakış açımızı birleştirip, toplumumuzun ve bizlerin hassasiyetlerini göz ardı etmeden, herkesin kolaylıkla ev sahibi olabileceği yepyeni bir gayrimenkul alma modeli geliştirdik” diye ekliyor.

Bu yeni modelin nasıl çalıştığını Murat Çiftçi’ye sorduk:

► Birevim girişimi ne zaman nasıl oluştu? İş modeli nedir?

Birevim olarak bu işe giriş hikayemiz gayrimenkul ve otomobil alımına yönelik mevcut sistemlerin ihtiyacı tam anlamıyla karşılamadığını görmemizle başladı. Bu alanda inovasyon yapmanın şart olduğunun bilinciyle tamamen faizsiz ev sahibi olmayı; akılcı, ekonomik, faydalı ve sürdürülebilir bir tasarruf yöntemiyle yeniden tanımladık. Müşterilerin fark ödemeden ev sahibi olabileceği, yeni ve akılcı tasarruf yöntemleri geliştirerek Nisan 2016’da Birevim yolculuğuna çıktık. İş modelimizin adı Tasarrufa Dayalı Gayrimenkul Edindirme Yönetimi.

Yani faizsiz ve herhangi bir isim altında ilave maliyet yüklenilmeden edinim ve kazanım sahibi olabilmenin yegane yolu. Tasarruflarımızın doğru şekilde yönetilmesi durumunda aslında ne kadar ciddi birikim ve sonuçlar elde edilebileceğini düşünmemiz gerekiyor. Çünkü içerisinde borç unsuru olmayan bir alışveriş denklemi bizi ek maliyet getiren hususlardan bir nevi arınmamıza imkan sağlıyor. Tasarruf, birden fazla şekilde icra edilebilir. İlk akla geleni ve yaygın olan hali ise bireylerin kendi bütçeleme ve imkanları ile tasarruf yapmaları. Tasarrufun bir diğer yolu ise Birlikte Tasarruf yapmaktır. Birlikte Tasarruf, birey olarak tasarruftan daha verimlidir. Fakat takdir edilir ki uygulanması son derece zorlu bir yöntemdir. Çünkü 100 ayrı kişi arasında bir hukuk kurmak ve sağlıklı bir ödeme periyodu ve edinim takvimi oluşturmak son derece zorlu bir süreç.

Peki,  ‘Birevimle Tasarruf’ nasıl yapılır. Örneğin; 100 bin TL değerinde bir evi aylık sadece bin TL’ye satın almak isteyen 100 ayrı birey olduğunu düşünelim. Bu kişiler Birevim’in oluşturmuş olduğu 100 kişilik bir tasarruf programına dahil olurlar ve henüz ilk ayda, o ayki tasarrufları olan bin TL tutarındaki ödemelerle toplamda 100 bin TL tutar ortaya çıkar. Ve bu 100 kişinin noter huzurunda yapılan sıra tespitleri neticesinde her ay bir kişi ev sahibi olacak şekilde evlerini faizsiz, ek maliyetsiz ve tamamen tasarrufa dayalı şekilde satın alabilir. Görüldüğü gibi bu anlatımda 100 kişiden herhangi birisi belki 1.ayda belki devam eden aylarda, fakat Birevim tarafından müşterilerine sunulan erken teslimat imkanı ile en geç 50. ayda ev sahibi olacak ve amaçlarına ulaşacaktır. Bu aritmetiğe göre paydaşların her birinin ortalama edinim süresi 37,5 ay olacaktır. Görüldüğü üzere birey ve birlikte olarak yapılan tasarrufa oranla Birevim’le yapılan tasarruf çok daha kısa sürede amacına ulaşmakta ve katılımcıları için yüzde 62,5 oranında yollarını kısaltmaktadır.

► Faizsiz gayrimenkul edindirme modeli nasıl uygulanıyor? Hedef kitleyi kim oluşturuyor? Geleneksel gayrimenkul sektörüne kıyaslandığında sunduğu avantajlar neler?

Birevim’in tasarruf yöntemleri genel olarak mevcut yöntemler ile gayrimenkul sahibi olamayan bilhassa dar ve orta gelirli ailelerimize hizmet üretmek konusunda açılımlar yapıyor. Ev almak isteyenler lehine pek çok yeniliği hayata geçirdik. Adeta faizsiz ev sahibi olma yöntemini yeniden tanımladık. Mesela; Evinizin borcunu olması gerekenden daha kısa sürede bitmesi için düzenlemeler yaptık. Konut değerine endeksli yepyeni bir tasarruf yöntemini hayata geçirdik. Mevcut ev alma yöntemlerine kıyasla özellikle de banka kredisi ile satın alınan evin çok daha ucuza mal edilmesini sağladık. Taksitli ev alma yöntemlerinde genellikle en fazla 120 ay taksit seçeneği sunulurken, Birevim’de 60, 80, 120, 180, 240, 360 ve 480 kişilik tasarruf programlarına dahil olarak, aylık ödenecek taksitleri müşterinin kendisinin belirlemesine olanak tanıdık.  Herkesin kolaylıkla ev sahibi olabileceği yepyeni bir gayrimenkul alma modeli geliştirdik.

► Taksitlendirme esnekliği ve fiyat avantajını nasıl hayata geçirdiniz? Ortak çalıştığınız finans kurumları, inşaat şirketleri var mı?

Birevim tarafından hayata geçirilen tasarruf yöntemlerinin hiç biri finans kurumları tarafından fonlanma ihtiyacı duymaz. Aksine finans kurumlarının içerisinde yer aldığı alışveriş denklemleri tüketici ile finans kuruluşu arasında borç-alacak hukuku doğurur ve kaçınılmaz olarak; tüketiciye faiz-kâr payı, kira yardımı gibi isimler altında ek maliyetler doğurur. İşte bu noktada Birevim, tasarrufun gücüne ve önemine dikkat çekiyor. Birevim zaman zaman projelerinde inşaat şirketleri ile müşterek çalışmalar yapsa da yöntemlerinin hayata geçirilmesi ve uygulanması noktasında bireysel olarak hareket ediyor. İnşaat şirketleri ürettikleri projeler ile lokal çözümler üretirken, Birevim müşterileri kendi bütçe imkanları ve tercihlerine göre Türkiye’nin istedikleri yerinden istedikleri herhangi bir gayrimenkul türü için satın alma gerçekleştirebiliyorlar.

► Görünürde bu kadar avantajlı olmasına rağmen, sistem neden Türkiye’de bugüne kadar oldukça yetersiz bir büyüme gösterdi? Sizin sektöre yönelik büyüme beklentiniz nedir?

Bu sorunun belki de en gerçekçi cevabı, günümüzde kendisini tasarrufa dayalı ve faizsiz olarak hizmet üreten kuruluş olarak nitelendirilen firmaların uygulamalarında günümüze kadar çok ciddi handikaplar olmasından kaynaklanmakta. Geçmişte, Birevim’in bugün ortaya koyduğu tanımlamadan çok uzak ve maalesef şeffaf olmayan yaklaşımlar uygulandı ve bu konuda pek çok kişi faizsiz hizmet alımının fayda ve avantajlarından yaralanamadı. Bu duruma en iyi örnek tüketiciye ek maliyet getiren kira yardımı uygulaması olmuştur. Bu uygulama maalesef günümüze kadar ulaşmış ve halen ilgili kuruluşların ürün-hizmet gamında yerini korumakta. Tasarrufa dayalı faizsiz gayrimenkul edinimi konusunda resmi zeminde ciddi bir altyapı çalışması ve ihtiyaç duyulan gerekli mevzuatın hayata geçirilememesi de sistemin gelişmesine bir engel oluşturdu.

Devletimiz ve hükümetimiz günümüzde faizsiz edinimin önemini vurgulayan birçok çalışmaya imza atıyor. Kamunun ilgili birimleri öncülüğünde, sektörün bütün taraf ve yapıcılarının bir arada ele alındığı, ihtiyaç ve gereksinimlerin net şekilde ortaya konulduğu, tanım ve kurgusal omurganın sağlam şekilde inşa edildiği bir zemin arayışımız devam ediyor. Devletimizin vermiş olacağı olumlu katkı ve yapıcılık neticesinde sektörümüz bir kimlik ve tanımlama kazanacak.

En başarılı haliyle Almanya’da uygulanıyor

► Bu modelin dünyada uygulama örnekleri var mı?

Evet. Yapı Tasarruf Sandığı (YTS) konut edinmek isteyenlerin belirli bir süre boyunca yaptıkları tasarruf karşılığında, piyasa koşullarından bağımsız olarak, düşük faiz oranlı kredi kullanmasını öngören ‘bir kapalı havuz’ sistemi. Bir yılda konutun değerinin yüzde 10’u kadar tasarruf yapılarak 10’uncu yılın sonunda ev sahibi olunabiliyor. Konut kredisinden yararlanmak isteyenler sandıkta belirli bir dönem tasarruf etmek zorundalar. Bu süre bitiminde biriken tasarruf çekilebiliyor ve sandıktan konut kredisi kullanmaya hak kazanılıyor. Yapı tasarruf sandıkları bu şekliyle bireysel emeklilik sistemi ile benzerlik gösteriyor. Günümüzde en başarılı haliyle Almanya’da uygulanmakta olan yöntemin, kullandırılan konut kredilerinde 100 milyar euronun üzerinde kredi büyüklüğüne ulaştığı görülüyor.

Bu Almanya için konut kredisi piyasasının yüzde 12’sini, bankalarla sıralamaya tabi tutulduğunda dördüncü sırayı ifade ediyor. Yöntem Almanya’nın dışında Çek Cumhuriyeti, Macaristan ve Slovakya gibi ülkelerde kısmen devlet desteğiyle başarılı bir şekilde uygulanmaya devam ediyor. Bu başarı durumuna örnek olarak Çek Cumhuriyeti’nde toplanan fon miktarının 2013 yılında 22 Milyar euroya ulaşması verilebilir. Yapı Tasarruf Sandığı her ne kadar tasarrufu teşvike ve de konuta yönelik olsa da Tasarrufa Dayalı Faizsiz Edindirme Yönetiminden en önemli ayrıştığı nokta faiz meselesi. Bu sandıkta toplanan fonlar bir başka bireye kredi olarak kullandırılıyor ve bu kredilendirme diğer bankacılık sisteminden bir miktar düşük oranlı faizle yürütülüyor. Aslında sandık hem işlem ücreti alıp hem de faizden gelir elde etmesiyle özel bir alana hitap eden bir tür dar alanlı banka işlevi görüyor. Fakat gayrimenkul sektöründe inovatif uygulamalarının en güzel örneklerinden biri olan Birevim’e göre; dünya üzerinde tasarrufa dayalı modeller olsa da Birevim modelinin bir başka örneği bulunmuyor.

Didem ERYAR ÜNLÜ / Dünya Gazetesi

Benzer Yazılar
Bilgi BankasıBirevim

Kredi Kartı ile Araç (Araba) Alınır Mı?

Bilgi BankasıBirevim

2024 Motosiklet Plaka Çıkarma Ücreti Ve İşlemler

Bilgi BankasıBirevim

Engelli Raporuyla Alınabilecek Araçlar 2024

Bilgi BankasıBirevim

İstanbul’un Depreme En Dayanıklı İlçeleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

6 + one =